Voor een goed en persoonlijk afscheid

Wat te doen bij overlijden

Als een dierbare van je is overleden ben je waarschijnlijk overvallen door emoties en verdriet. Toch moeten er een aantal zaken geregeld worden. Om houvast te bieden in deze moeilijke momenten staan hieronder de meest belangrijke zaken die geregeld moeten worden op volgorde onder elkaar.

Bel de huisarts
Als je dierbare niet in het ziekenhuis is overleden kan je het beste eerst de huisarts bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk langs om een verklaring van overlijden op te stellen. Zonder deze verklaring kan je geen aangifte van overlijden doen.

Als je huisarts geen dienst heeft kan je contact opnemen met de huisartsenpost Maastricht op telefoonnummer: 043 387 7777.

Bel de uitvaartondernemer
Als de huisarts is ingelicht kan je het beste contact opnemen met de uitvaartverzorger. Die zal zo snel mogelijk langskomen om je te helpen.

Bel voor het melden van een overlijden met het meldnummer van Top Uitvaarten: 088 - 605 1206

Uitvaartwensen
Het kan zijn dat je dierbare een lijst met uitvaartwensen heeft nagelaten. De meeste mensen bewaren deze tussen de andere belangrijke papieren. Je kan deze wensenlijst gebruiken bij het regelen van de uitvaart met de uitvaartondernemer.

Kleding
Je kan alvast nadenken welke kleding de overledene aan zal krijgen. Deze kan je klaarleggen voor de uitvaartverzorger. Als je een recente foto van de overledene hebt dan kan je die ook klaarleggen. Op die manier kan de uitvaartverzorger zien hoe de overledene zijn of haar, haar altijd had zitten.

Organiseren uitvaart
In de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart kan je met je dierbaren werken aan de invulling van de plechtigheid. Om er een heel persoonlijk afscheid van te maken kan je heel veel praktische informatie en inspiratie vinden in de infotheek van Uitvaart Maastricht.

Pas op voor dieven
Er zijn mensen die in rouwadvertenties en op sociale media zoeken naar families die afscheid moeten nemen van een dierbare. Ze weten dat er tijdens de uitvaartplechtigheid waarschijnlijk niemand thuis is. Vaak zijn ook de buren bij de uitvaart aanwezig waardoor inbrekers ongestoord hun slag kunnen slaan. Vermeld daarom geen adressen in rouwadvertenties ook niet online op sociale media. Zorg dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn.

Overlijden in regio Maastricht melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206